Laten we thuisblijven tag Kaktussen

Laten we thuisblijven tag: over gemis en optimisme

We zitten vooral thuis op het moment, waardoor de meeste blogonderwerpen toch een beetje daarover gaan. Dus toen ik werd getagd voor de Laten we thuisblijven tag, besloot ik hem natuurlijk gelijk in te vullen! 14 vragen over lessen, gemis en optimisme.

Laten we thuisblijven Tag

Onder bloggers circuleren regelmatig blogtags: vragenlijsten waarin de blogger antwoord geeft over een bepaald onderwerp. Nu we thuis zijn, hebben we natuurlijk alle tijd om er eentje in te vullen! Caroline van Kaktussen bedacht gelukkig laatst de Laten we thuisblijven tag: 14 (nou ja, eigenlijk 15) vragen over hoe je het ervaart om in deze periode thuis te zitten en hoe je ermee omgaat. Ik ben zelf getagd door Niels van Tipsvoorpapa’s. Neem je de tag over? Vergeet dan Caroline niet te vermelden als bedenker! En ik zou het ook heel tof vinden als je mij een linkje stuurt, zodat ik even bij jou kan komen kijken naar je beste tips voor deze periode.

Laten we thuisblijven Tag Q&A

Wat voor werk doe je?

Naast mijn mama- en lifestyleblog Lotus Writings (wat ik gelukkig mijn werk mag noemen) help ik bloggers met e-cursussen. Zo leer je via deze website hoe je bijvoorbeeld betere titels schrijft, op welke praktische manier je SEO kunt toepassen op je blog om je vindbaarheid te vergroten en wat het voordeel is als je categorieën optimaliseert (en hoe je dat doet). Kortom, gevarieerd!

Deed je dit werk altijd vanuit huis of niet?

Ja, dus de switch naar thuiswerken – zoals die voor veel mensen afgelopen tijd gold – heb ik dus niet hoeven maken. Dat scheelt geloof ik wel. Het duurde destijds best even voor ik mezelf bijvoorbeeld niet meer tussendoor liet afleiden door huishoudelijke klusjes of lekkers in de keukenkastjes dat je naam steeds roept. Scheelt wel met omschakelen denk ik.

Heb je een partner die ook thuiswerkt?

Nee, hij werkt in een vitale sector en gaat dus vijf dagen per week naar zijn werk toe. Wel was hij vorige week ziek. Konden we toch even ervaren hoe het is om samen thuis te zijn.

Hoe vind je het nu iedereen thuiswerkt?

Persoonlijk zie ik vooral voordelen:

 • Het is zoveel beter voor het milieu. Er staan geen ellenlange files meer, de lucht is veel frisser en helderder, je kunt op verschillende manieren net zo goed contact hebben met elkaar vanuit huis als op kantoor. Misschien nog wel beter: mensen leren weer bellen.
 • Sommige mannen beseffen eindelijk dat thuisblijven met de kinderen niet ‘even’ gedaan wordt en dat het soms onmogelijk is op een dag ook nog alles aan kant te krijgen voor ze slapen.
 • Je zal soms de mogelijkheid hebben bepaalde werkzaamheden te verschuiven, waardoor je veel meer tijd hebt met de kinderen.

Maar goed, misschien is het voor mij makkelijk praten omdat Ro buitenshuis werkt en het tijdens zijn week thuis erg gezellig was. Toch hoop ik dat bedrijven niet meer volledig teruggaan naar hoe het was: dit levert zoveel voordelen op voor het milieu. Zou zonde zijn als ze alles straks teniet doen.

Heb je al een thuiswerkblunder?

Nee, ik werk alleen in de weekends dus weinig tijd om te blunderen 😉 Wel een knutselblunder.

Deed/doe je vrijwilligerswerk? Hoe vul je dit nu in?

Behalve af en toe wat hulp op school niet nee.

Laten we thuisblijven tag vragen

Als je kinderen hebt:

a) Hoe combineer je dit met andere verplichtingen?

Zij staan echt voorop. Dat betekent dat ik de bewuste keus moest maken om mijn werk nu gedeeltelijk opzij te schuiven om er voor hen te kunnen zijn. Misschien lijkt en klinkt dat makkelijk, want ik zat ‘toch al thuis’ en doe er zelf vaak best laconiek over. Maar dat is het natuurlijk niet. Ik ben niet ooit begonnen met werken omdat ik dolgraag alleen maar thuisblijfmoeder wilde zijn. En ik vind mijn werk oprecht leuk.

Neemt niet weg dat de situatie nu vraagt om aanpassing. Ik wil dat de kinderen dit later zullen herinneren als een fijne periode waarin ze aandacht kregen, leuke dingen deden en helemaal niet het gevoel kregen opgesloten te zijn. Moederschap pur sang eigenlijk. De verplichtingen zijn er nog, maar ik probeer ze zo te verschuiven dat zij er weinig van merken.

b) Wat is je beste tip voor andere ouders?

Ik heb er een paar:

 • Neem tussen de drukke bedrijven tijd voor jezelf
 • Probeer te denken in kansen in plaats van tegenslagen, hoe moeilijk dat soms ook is
 • Maak een map vol herinneringen aan deze periode: de keer dat jullie dubbel lagen van het lachen om iets kleins, spelletjes die jullie speelden, tekeningen, teksten, foto’s…
 • Zoek op Pinterest naar voorbeelden om te knutselen, tekenen of gebruiken als materiaal voor je ‘thuisschool’
 • Verzet je niet tegen de situatie, maar beweeg erin mee; we hebben allemaal weleens een rotdag, of je nu thuis zit of niet – dat mag er ook zijn en vraagt soms een andere houding van jou als ouder

Nu het lekker weer wordt, heb je misschien ook de neiging om er op uit te gaan. Hoe pak je dit nu aan?

We zitten vooral veel in de achtertuin (die ik meer koester dan ooit tevoren). De kinderen springen op de trampoline of scharrelen in de tuin, ik zit op een stoel te lezen. Soms gaan we ook even door de buurt op de fiets of step. En laatst ben ik met mijn oudste dochter een stuk gaan fietsen. Was heerlijk! Maar daar blijft het wel bij: we zitten toch voornamelijk thuis.

Hoe gaat het verder met je?

Goed. Ik voel me eigenlijk beter dan in een heel lange tijd. Rustiger ook; doordat er een bepaalde druk van mijn schouders afvalt en ik zo intensief met de kinderen bezig ben, voel ik me relaxter. Hiermee zitten we in een tikje ouderwets rolpatroon – iets dat we eigenlijk niet willen meegeven aan de kinderen – maar het bevalt. En het scheelt denk ik ook dat ik weet dat als ik in de vitale sector werkte, Ro precies hetzelfde zou doen als ik.

Zijn er al plannen waar je enorm naar uitkeek in het water gevallen?

Nee niet zo. Er stond geen vakantie op de planning, onze verjaardagen vieren we sowieso niet uitgebreid en festivals zijn iets uit een vorig leven. Daardoor had ik ook minder het gevoel in deze periode iets op te geven denk ik.

Wat mis je het allerergst nu je binnen zit?

Familie. Niet dat we per se de deur bij elkaar plat liepen, maar de mogelijkheid is er momenteel gewoon niet meer. Dat vind ik erg. En ik zou best wel weer eens uit eten willen of naar de bios, maar dat relativeer ik toch een stuk makkelijker. Thuis kan je ook lekkere biefstuk bakken en Netflix, Videoland en Disney+ zijn een prima vervanging.

En wat heb je geleerd nu je binnen zit?

Deze periode doet me zo beseffen dat alle materiële zaken zo vervangbaar en onbenullig zijn – zolang je maar eten en liefde hebt. Wat doet het er toe of je vijf Prada tassen in je kast hebt hangen als je er alleen mee kan pronken op social media? Echt, geef mij maar gewoon een fatsoenlijke knuffel met mijn ouders. Dat is me meer waard dan wat dan ook.

Daarnaast leerde ik dat ik toch een stuk positiever en flexibeler in het leven sta wanneer de situatie erom vraagt – kennelijk. Normaal hou ik van structuur en een vast ritme, nu beweeg ik mee met de situatie of ik nooit anders doe haha. Toch fijn om te weten.

Wat doe je nu in je vrije tijd?

Je leest overal dat mensen creatiever worden. Ik merk dat zelf ook. Ik teken meer, ben weer begonnen met schrijven, voel een intense drang om zelf brood te gaan bakken (nadat ik dat bij anderen voorbij zag komen en er een boek over las) en lees me tien slagen in de rondte haha. O ja, en ik ben begonnen met een grote schoonmaak. Kortom, verveel me eigenlijk geen moment.

Als alles voorbij is, wat is dan het eerste wat je gaat doen?

Mijn ouders knuffelen. Dat staat met stip bovenaan. De rest zie ik dan wel.

Alle vragen van de Laten we thuisblijven Tag

Hieronder de vragen nog eens op een rijtje, zodat je ze snel kan overnemen:

 1. Wat voor werk doe je?
 2. Deed je dit werk altijd vanuit huis of niet?
 3. Heb je een partner die ook thuiswerkt?
 4. Hoe vind je het nu iedereen thuiswerkt?
 5. Heb je al een thuiswerkblunder? Deel hem!
 6. Deed/doe je vrijwilligerswerk? Hoe vul je dit nu in?
 7. a Als je kinderen hebt: hoe combineer je dit met andere verplichtingen?
  b. Wat is je beste tip voor andere ouders?
 8. Nu het lekker weer wordt, heb je misschien ook de neiging om er op uit te gaan. Hoe pak je dit nu aan?
 9. Hoe gaat het verder met je?
 10. Zijn er al plannen waar je enorm naar uitkeek in het water gevallen?
 11. Wat mis je het allerergst nu je binnen zit?
 12. En wat heb je geleerd nu je binnen zit?
 13. Wat doe je nu in je vrije tijd?
 14. Als alles voorbij is, wat is dan het eerste wat je gaat doen?

Wat mis jij het meest in deze periode? En zijn er dingen die jij van de coronoa-tijd leert?

Volg je Bloggen baart kunst al via Instagram?

Dit artikel verscheen eerder op Lotus Writings

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *