thuiswerken en ontspannen balans

Vanuit huis werken allesomvattend? Zo krijg je meer rust!

Als je thuiswerkt, lopen werk en privé doorgaans door elkaar. Een lastige situatie, maar niet onoverkomelijk. Met deze zes handige tips krijg je namelijk vanzelf meer rust in je leven!

Erg vermoeid

De laatste weken is het steeds vroeger donker. Ik merk aan mezelf dat ik erg moe ben en de drukte van afgelopen weken begint zijn tol een beetje te eisen. Waar ik vroeger nog weleens doorging en dan na een tijdje helemaal op mijn tandvlees liep, kan ik nu wél rust vinden in mezelf. Het is goed om af en toe even op de rem te trappen en (zelfopgelegde) verplichtingen los te laten. Ook als zelfstandig ondernemer. Of misschien juist als zelfstandig ondernemer: werk even loslaten, betekent vaak ook dat je productiviteit weer kan stijgen. 

Thuiswerkende ondernemers kennen minder balans

Je huis is je werk. Dat is tegelijk het voordeel én nadeel van thuiswerken. Tijd voor jezelf inlassen, wordt daardoor soms best lastig. De grens tussen werk en privé vervaagt en voor je het weet, ben je overwerkt. Althans, daar geloof ik heilig in. Daarom probeer ik er altijd op te letten dat ik mijn grenzen bewaak en op de rem trap wanneer ik me in mijn werk verlies. En anders doet Ro dat gelukkig wel. Maar goed, balans voor thuiswerkende ondernemers dus. Hoe zorg je voor jezelf in een omgeving die onlosmakelijk is verbonden met je werk? 

Zo krijg je meer rust in huis tijdens het thuiswerken

Zorg voor een realistische planning (en hou je daaraan)

Als blogger weet ik ook als geen ander dat een ogenschijnlijk simpele handeling soms uren aan werkzaamheden van je vergt. Zoals het schrijven van deze blog. In theorie schrijf ik over balans voor ondernemers, inclusief een aantal punten waarmee je zelf aan de slag kunt. Maar in de praktijk kostte het tijd aan productfotografie (inclusief het opzetten en inrichten van de studio én experimenteren met belichting), bewerken van de foto’s na afloop, nadenken over een goede invalshoek en natuurlijk het schrijven. In totaal misschien wel tweeënhalf uur. 

Het is goed je dat te beseffen wanneer je aan de slag gaat. Weet hoeveel tijd je daadwerkelijk kwijt bent aan het schrijven van een blog of het organiseren van je administratie en neem die tijd er ook voor. Gun jezelf ook eens een vroegertje als de dag lekker loopt. 

Plan efficiënt

Lekker LEAN dus. Als je voor vijf producten mooie foto’s moet maken, doe dat dan allemaal in één keer. Dan hoef je maar één keer een mooie plek in te richten voor je fotografie en schiet je de plaatjes allemaal achter elkaar. Geeft je bovendien een herkenbare stijl, wat je eigenheid ten goede komt. Heb je meerdere bedrijven? Zorg dan dat je op dag 1 alleen de werkzaamheden voor bedrijf A verricht en op dag 2 volledig gaat voor B. 

Ga erop uit met vrienden en ontspan

Zeker wanneer je vanuit huis werkt, kan het soms lastig zijn om echt die balans te houden. Het sluipt er gemakkelijk in dat je te veel tijd besteedt aan je werk. Daarom is het goed om bewust momenten te plannen met anderen. Ga met die goede vriendin naar de bios (en niet omdat je er ook een review over moet schrijven!), pak een terrasje of ga samen naar een spa. Uiteindelijk leef je niet alleen om te werken, maar werk je ook om te leven!

Gun jezelf een paar uur niksen in je eentje

Zoals je tijd plant voor je vriendinnen of werkafspraken, zo kan je natuurlijk ook regelen dat je tijd krijgt om alleen met jezelf door te brengen. Misschien heb je zin om uren in bad te liggen? Of juist lekker te gaan shoppen in je eentje, te gaan lunchen bij dat ene leuke zaakje of een legpuzzel te maken voor mijn part? Gewoon doen! Eens per week of twee weken valt echt wel te regelen; dan neem jij de kinderen lekker mee als hij zin heeft in die spannende voetbalwedstrijd. 

En je hoeft niet altijd anderhalf uur neer te ploffen met een feelgood film. Soms is het al voldoende om even voor je uit te kunnen mijmeren met een goede kop thee en een kaarsje aan. Extra lekker? Een geurkaars of geurstokjes, zoals deze van Kneipp HOME FRAGRANCES (in de geur Sandalwood & Patchouli). Doordat je omgeving lekker ruikt, kan je makkelijker ontspannen. En dat kopje thee kost je misschien maximaal tien minuten (inclusief afkoelen), maar geeft je net voldoende ruimte om weer op te laden. Bovendien is het voordeel van de combinatie Sandalwood en patchouli dat het je met beide benen op de grond zet. Soms precies wat je nodig hebt.

Pak je een groter project aan? Beter elke stap ineens dan telkens een beetje

Even vanuit het werken als blogger gesproken: er staan altijd uiteenlopende zaken op het programma. En alles bij elkaar is gewoon nogal veel. Zeker omdat je nergens je onverdeelde aandacht aan kunt schenken. 

  • Oude content bijwerken en optimaliseren
  • Zorgen dat je geen verweesde content op je site hebt staan
  • Social media op orde hebben (Instagramfoto’s op voorraad hebben, Facebook plannen, Pinterest afbeeldingen maken van blogs)
  • Website sneller maken
  • Kennis updaten met behulp van blogcursussen en online artikelen

Kortom, meer dan genoeg. Als je alles door elkaar heen doet, werk je veel minder efficiënt. Plan liever een paar dagen (of zelfs een week) waarin je je compleet stort op het bijwerken van één grote taak. Zo verbeterde ik vorige kerstvakantie in één keer alle titels van mijn toen 1200 blogs. Met succes, want mensen klikken veel meer door op mijn website en mijn bouncerate ligt tussen de 40-50% op het moment. Het kostte best wat tijd, maar ik ging veel sneller door, omdat ik in die flow zat. 

Leg je telefoon weg

Dit laatste punt hoort er ook bij: het wegleggen van je smartphone verhoogt je productiviteit. Je wordt niet afgeleid, gaat niet ‘even’ zitten scrollen en kan je niet verliezen in andermans Stories. Het helpt enorm! Dus zet het geluid uit of stel in dat je alleen gebeld kan worden komende uren, dan werk je veel rustiger en heb je aan het eind van de dag meer het gevoel dat je alles hebt gegeven. Dat is prettiger dan het idee dat je niets voor elkaar kreeg en zorgt daarmee voor meer balans. 

Wat doe jij om je leven in balans te brengen? Vind je dat ook weleens lastig of heb je misschien aanvullende tips?

Volg je Bloggen baart kunst al via Instagram?

Dit artikel verscheen eerder op Lotus Writings.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *