thuiswerk tag blogtag vragen over thuiswerken

Thuiswerk tag | Over praatjes bij de koffieautomaat

Voor iedereen die thuiswerkt, bedachten Amanda van de blog Kiddowz en ik deze speciale tag. We vertellen hoe we onze thuiswerkdagen invullen en of we de praatjes bij de koffieautomaat niet heel erg missen, maar ook hoe je de balans houdt tussen werk en privé (wat toch iets lastiger is wanneer je beide in hetzelfde gebouw doet).

Thuiswerk Tag

Begin 2018 werd Lotus Writings mijn bedrijf. Waar ik voorheen nog weleens moeite had mezelf echt te zien als zelfstandig ondernemer, kon ik er nu niet meer onderuit. Ik werk voor mijn geld. Keihard en tijdens alle vakanties. Amanda en ik bedachten daarom voor alle (parttime of fulltime) thuiswerkers deze Thuiswerk Tag. Ook omdat we heel benieuwd zijn naar jullie invulling en de manier waarop jij je werk en gezin met elkaar combineert vanuit huis. Vul je hem ook in? Link dan ook even naar Amanda en mij, dan komen we snel even lezen!

Wil je meer tags? Kijk dan zeker in het Complete Tag Overzicht!

Thuiswerk Tag Q & A

Wat voor soort thuiswerk doe je?

Sinds 2015 werk ik als freelance tekstschrijver en vanaf 1 januari 2018 heb ik mijn eigen tekstbureau en blog ingeschreven bij de KvK onder de welbekende naam Lotus Writings. Mijn werkzaamheden bestaan uit het schrijven van blogs en teksten, bijhouden van social media, verbeteren van oude webteksten, redigeren, onderhouden van contact met klanten en bijhouden van vakkennis. Inmiddels is daar dus ook Bloggen Baart Kunst bijgekomen. Hier kan je alles vinden over bloggen, handige tips en informatie, maar ook hele fijne online trainingen waarmee je echt verder komt.

Waarom ben je gaan thuiswerken?

Eigenlijk ontstond het zo tijdens mijn derde zwangerschap. Solliciteren zat er eventjes niet in en ik besloot in goed overleg met Ro om dat ook maar gewoon los te laten. In plaats daarvan ging ik me focussen op schrijven – wat ik het liefst doe. Kijken of er ook geld mee te verdienen was. Zo niet, dan had ik het in elk geval geprobeerd. Maar het bleek toch een bescheiden succes en daarom ben ik nooit gestopt.

Hoeveel tijd besteed je iedere week aan je werk?

Tussen de veertig en vijftig uur per week. Toen onze dochters May en Rose nog niet op de basisschool zaten, verplaatste ik het weekend naar dinsdag en woensdag. Dan was ik met hen, de overige dagen werkte ik tussen de vijf en tien uur. Tegenwoordig werk ik vooral wanneer ze op school zitten en waar nodig in de avond of het weekend.

Hoe hou je de planning bij?

Misschien een beetje omslachtig, maar ik heb drie manieren om mijn afspraken bij te houden. In Excel, waar ik ook opschrijf welke blog wanneer online komt. Daarnaast in mijn Purpuz planner, waarvan ik het grote voordeel vind dat je ook kunt bijhouden hoe de dag verliep en waar verbeterpunten liggen. En tot slot is Ro vaak mijn back-up. Hij houdt de belangrijkste zaken ook bij en zo loopt het bijna nooit mis.

Regel je opvang voor de kinderen?

Elke donderdagmiddag past mijn moeder op, zodat ik die dag kan doorwerken. De kinderen gaan ‘s ochtends naar de peuterspeelzaal en in de middag dus naar oma. Op maandagochtend zijn ze ook op school, dus dan werk ik door. En verder is Ro eigenlijk altijd thuis, dus dan is opvang niet nodig.

Hoe hou je werk en gezin in balans?

Lastig. Het blijft toch altijd puzzelen hoe je niemand tekort doet – inclusief jezelf trouwens. Want als je niet uitkijkt, ren je jezelf al snel voorbij. Maar op mijn vrije dagen knutsel ik met de kinderen, bouw hutten of ga met ze wandelen. Even geen werk. En dat voelt heel fijn. Ik probeer dan ook mijn telefoon zoveel mogelijk weg te letten, al lukt dat niet altijd helaas.

Toch is het ook weleens lastig; wanneer Ro met ze beneden is en ik hoor ze ruzie maken of huilen, dan kan ik me soms best schuldig voelen. Dat is toch anders dan wanneer je buitenshuis werkt: je zit er nu altijd min of meer bovenop.

Op welke manier start je werkdag?

Ik begin met het delen van mijn blog die ochtend, loop daarna naar beneden voor een boterham en glaasje water en start dan met werken. Het liefst ga ik door tot mijn maag écht aangeeft dat ik nu even moet eten. Ik vind het gewoon prettig als ik in een schrijf-flow zit, om lekker te kunnen doorwerken. Onderbrekingen zorgen soms voor afleiding en dat wil ik dan voorkomen. Voor je het weet zit je met een writer’s block.

Tijdens lunchtijd eet ik het liefst…

Een broodje met kaas of salami. Of nee, eigenlijk Johnny Cake (een Antilliaans, gefrituurd zoetig broodje). Dat is zo verschrikkelijk lekker! Daar kan je me echt voor wakker maken…

Mis je het werken voor een baas?

Nee totaal niet. Sowieso dat je dagelijks op pad moet om te gaan werken, in de file staat met een beetje pech, daarna nog moet gaan koken. En wat dacht je van stinkende collega’s? Of mensen die niet stoppen met praten terwijl jij een deadline hebt? Echt, ik mis het allemaal als kiespijn.

Ik heb nu bovendien relatief veel vrijheid. Schijnt de zon, dan kan ik spontaan naar het strand gaan. Is één van de kinderen ziek? Dan ben ik er voor ze. Daar staat tegenover dat ik zelf alles moet regelen nu, doodziek toch ga werken en ik ook soms tot diep in de nacht zit te tikken. Oké en je hebt ook geen teamuitjes meer of een kerstpakket. Maar dat is het enige; verder is het thuiswerken het wat mij betreft allemaal waard.

Mis je de praatjes bij de koffiezetautomaat met collega’s?

Dat weleens. Vooral als je even vastloopt, dat je dan een onzinpraatje kan houden over Barbies laatste escapades, De Bachelor of wie nu toch de mol is dit jaar. Ook kan het bloggen best eenzaam zijn. Maar aan de andere kant heb ik daar nu ook mijn blogvriendinnen voor. We wisselen zakelijke kennis uit, praten over persoonlijke sores en kletsen soms over onzinnige zaken. Er reageert bijna altijd wel iemand, dus in die zin is dat eigenlijk een beetje hetzelfde.

Heb je een vaste dag per week vrij?

Ja, het weekend tegenwoordig. Of, althans… De zondag. Vaak moet Ro voetballen op zaterdag en dan kruip ik toch meestal achter de laptop. Macht der gewoonte! Gelukkig vind ik het nog steeds zo leuk om te doen, het voelt niet echt als werk.

Wat kocht je van je eerste salaris?

Eigenlijk weet ik dat niet zo heel goed. Ik vermoed dat het is opgegaan aan dagelijkse kosten. Misschien wat kleding voor de meisjes of boodschappen? In elk geval niks speciaals dat ik me nu nog herinner…

Werk jij vanuit huis? En neem je de Thuiswerk Tag over? Laat het me dan zeker even weten!

Volg je Bloggen baart kunst al via Instagram?

Deze blog stond eerder op Lotus Writings

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *