Wanneer je hobby je werk wordt? 9 criteria

In België vieren ze de Dag van de Arbeid met een officiële vrije dag. Wij weliswaar niet, maar ik vond het toch goed om hier eens bij stil te staan. Want wanneer wordt bloggen van een hobby eigenlijk je baan? In dit artikel vind je 9 criteria die je kunnen helpen uit te vogelen of jij al klaar bent voor een volgende stap, zoals een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Twee fulltimers

Als je me vroeger had gevraagd of er iets was wat ik dus écht nooit zou doen als moeder, dan was het wel fulltime werken. Met alle respect voor moeders die anders kiezen trouwens, maar ik wilde mijn kinderen niet naar een vorm van kinderopvang brengen omdat we allebei zoveel zouden werken. Zoals het bij hen niet past om volledig thuis te zitten, zo paste dit niet bij mij. Dacht ik. Want ongemerkt werd ik zelf ook een fulltimer. Wel in een iets ander jasje dan je zou verwachten, maar die veertig tot vijftig uur per week maak ik wel.

Bloggen is dus echt mijn werk. Maar hoe zit dat precies? Wanneer is bloggen niet langer een hobby te noemen?

9 redenen om je blog te gaan zien als je werk

Je blogt niet langer op de bonnefooi maar stelt jezelf deadlines

Sommige bloggers posten één keer per maand iets. Of gewoon wanneer ze daar zin in hebben. Maar op het moment dat je op gezette tijden een blog online zet en je lezers weten wat ze van je kunnen verwachten, dan geef je hen een verwachtingspatroon. Daarbij krijg je dus ook te maken met deadlines en dat hoort automatisch weer bij werk.

Je werkt samen met verschillende opdrachtgevers

Zodra je betaalde opdrachten uitvoert of barterdeals aanneemt, kan je het bloggen gaan zien als werken. Je ruilt namelijk jouw werk tegen een betaling of product. Daarmee overstijgt bloggen de noemer ‘hobby’. Stel dat je hobby bijvoorbeeld bakken is, dan krijg je doorgaans niets meer dan waardering voor die ovenverse appeltaart. Op het moment dat anderen echter ook graag die heerlijke taart van je willen hebben en bereid zijn daarvoor te betalen, wordt het werken.

Je steekt exclusieve tijd in je werk

Inmiddels kost het bloggen me zo’n veertig à vijftig uur per week – alles bij elkaar opgeteld. Wanneer ik datzelfde aantal uren voor een baas zou werken, zou ik toch ook onder de noemer ‘werkende moeder’ vallen?

Je inkomsten kan je opgeven aan de Belastingdienst

Dat heeft alles te maken met opdrachtgevers die bereid zijn te betalen voor je diensten.

Je investeert in jezelf en je hobby (of werk dus)

Bijvoorbeeld met een nieuwe fotocamera, goed werkende laptop, je eigen domeinnaam, cursussen om je kennis op peil te houden, een goede smartphone en rijdt het halve land door om aanwezig te kunnen zijn bij een belangrijk evenement. En natuurlijk, als fervent hobbyist koop je ook van alles om lekker bezig te zijn, maar in dit geval gaat het om investeringen die je later hoopt te kunnen terug te verdienen.

Als je even geen zin hebt, moet je toch door

Er zijn dagen dat ik voor me uitstaar en werkelijk geen idee heb waarover ik nog kan schrijven. Dat ik me afvraag of ik mijn zogenaamde niche (lifestyle mamablog) niet volledig heb uitgehold. Maar omdat ik vind dat ik dagelijks 1-2 blogs moet publiceren, doe ik dat. Ik zet een knop in mezelf om en ga toch tikken. Lukt het niet, dan de dag erop wel.

Je stelt jezelf toekomstdoelen

Net als in een groot bedrijf hou je voor ogen waar je uiteindelijk naartoe wil met je blog. Misschien wil je dolgraag een online magazine worden met een echte redactie? Of groeien tot dé kennisbaak van Nederland en Vlaams België? Hoop je ooit meer dan 20.000 volgers te krijgen op je social media kanalen of juist 100.000 unieke bezoekers? Zodra je die doelen voor jezelf benoemt en daarnaar gaat streven, is je blog werk.

Je hebt collega’s

Weliswaar zitten die meestal niet in je huiskamer (of waar je dan ook de meeste blogs tikt), maar wel online. Mensen met wie je kan overleggen of die je om input vraagt over een tekst/je website etc. En naarmate je langer blogt, leer je hen steeds beter kennen. Dus ondanks dat thuiswerken best eens eenzaam kan zijn, zijn er online gelukkig genoeg gelijkgestemden.

Je blog krijgt een plek binnen het gezin

Zoals je vriend/man ‘s ochtends naar zijn werk gaat en jij misschien ook, zo krijgt het bloggen zelf óók een plek in het gezin. Of het nu de dagen zijn dat je op pad bent, waardoor de kinderen naar een oppas gaan. Dat je soms naar een pretpark of evenement kan met het gezin dankzij het bloggen of je niet altijd kan helpen op school, omdat je die tijd hebt gereserveerd voor schrijven. Als iedereen weet dat je blogt en daar rekening mee houdt, kan je het zeker zien als werk.

Zie jij je blog nog als hobby? Of is het inmiddels ook je werk?

Volg je Bloggen baart kunst al via Instagram?

Dit artikel verscheen eerder op Lotus Writings

1 reactie op “Wanneer je hobby je werk wordt? 9 criteria”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *